Over Aikido

Aikido is een Japanse martiale AlexSanderkunst. Aikido staat voor ‘de weg (DO) van innerlijke kracht (KI) in harmonie (AI)’. Het is geen vechtsport; het kent dan ook geen aanvalstechnieken. Er worden dus ook geen wedstrijden georganiseerd, een competitie-element bestaat niet.

De effectiviteit van Aikido als zelfverdedigingskunst berust ook niet op spierkracht, maar wel op het optimale gebruik van de aanvalsbeweging en de kracht van de tegenstander. Cirkelvormige, vloeiende bewegingen vanuit het lichaamscentrum worden gebruikt om de tegenstander uit balans te brengen. Nadat deze ten val is gebracht gebruiken we een klem om de tegenstander tijdelijk te immobiliseren.

Het is belangrijk dat lichaam en geest als één leren handelen. Behalve het onder de knie krijgen van de rol- en valbreektechnieken, basisbewegingen en verdedigings- en immobilisatietechnieken, helpt Aikido daarom ook de beheersing van de adem, het effectief omgaan met eigen energie en het vormen van een innerlijk steunpunt. Hierdoor voelt men zich sterker en in het eigen functioneren completer.

Aikido kan door iedereen worden beoefend, ongeacht leeftijd, geslacht of lichaamsbouw. Aikido, zowel de filosofie als de kunst, geniet een toenemende belangstelling in de hele wereld. De laatste jaren is het aantal beoefenaren in Nederland sterk gestegen.

Contact

Aikido School Leiden is makkelijk te bereiken vanaf station Leiden CS (10 min lopen), parkeren is gratis van af 19:30.

Dojo adres: Boerhavelaan 298 in Leiden en de ingang van de gymzaal  is om de hoek op de zweilandlaan 1.

Mail: info@aikidoschoolleiden.nl

Sander Rodenburg