Inzicht en Groei

shapeimage_2Aikido kent geen competitie: er zijn  geen winnaars of verliezers.  Het uitschakelen van je tegenstander in wedstrijden staat niet centraal, maar het bestuderen en leren uitvoeren van vechtprincipes die je tijdens een les krijgt aangereikt. Een van zulke principes is het beheren van de juiste afstand tot je aanvaller. Beweeg je bijvoorbeeld te veel naar de buitenkant van je aanvaller, dan verlies je het centrum van de beweging en raak jezelf uit balans.

Tijdens de training werken aanvaller en verdediger samen. Je stelt elkaar in de gelegenheid om aikidoprincipes te bestuderen en te leren beheersen. Samenwerking is een belangrijk aspect en is gebaseerd op onderling respect.

Je traint in een omgeving die niet in het teken staat van competitie, maar ontwikkeling, gezondheid en bewegingsplezier. Het woord ‘DO’ in Aikido leidt  naar persoonlijke groei en inzichten. Een weg die geen bijzondere spierkracht vereist en dus geschikt is voor jong en oud. Je gebruikt geen uitzonderlijke spierkracht, maar beweegt in harmonie (AI) met de aanvalsbeweging (KI) van je tegenstander.